מפה תפיסתית (perceptual map) מתארת כיצד תופסים הצרכנים את המותג של החברה ואת מותגי המתחרים, כחלק מתהליך הגדרת המיצוב של המותג.
בדרך כלל המפה התפיסתית בנויה ממערכת של שני צירים, כאשר כל אחד מהם מייצג ערך מסויים שהחברה או העסק בוחרים כרלוונטי עבורם ועבור תפיסת הצרכן שהם מעוניינים לבחון.
הערכים שבהם משתמשים במפה משתנים בהתאם לקטגוריות. החברה שמשתמשת בכלי זה תבצע איסוף חומר ומחקרים על המתחרים ותמקם אותם על גבי המפה בהתאם לתכונות הנבחרות ועל פי הדרך שבה הם נתפסים על ידי הצרכנים.
תיתכן גם מפה תפיסתית שבה מוגדרים יותר משני צירים אשר מייצגים מספר רב יותר של משתנים מהותיים לקטגוריה או לקהל היעד, אך לרוב המפות הן בעלות מערכת של שני צירים כפי שמודגם בתמונות המצורפות שבצד שמאל.
לעיתים קרובות המשתנים המדוברים ייבחנו במקביל גם במישורים נוספים ומזוויות נוספות.
אם נקח, כדוגמה את שוק המשקאות הקלים ונבחן את משפחות המוצרים הקיימות כיום בשוק מהיבטי סגנון חיים (Life Style) ומחיר, אנו עשויים לגלות ששוק משקאות האנרגיה הינו שוק הצובר תאוצה וכי פוטנציאל הצמיחה שלו נמצא במגמת גידול. אם נבחן את השוק ואת השחקנים הקיימים בו נוכל לקבל מושג האם להשקיע בפיתוח משפחת מוצרים או מוצר בודד שיספק מענה לדרשה הולכת וגוברת ובהתאמה למאפיינים הרלוונטים לקהל היעד המסויים.
לחלופין אנו עשווים לקבל מידע על משפחות מוצרם שמגמת הצמיחה היא שלילית וייתכן ונבחר שלא להמשיך ולהשקיע בהם אלא להסיט את התקציבים לטובת חלופות או תחומים אחרים כפי שמודגם בשלושת התמונות המצורפות שבתחתית העמוד.
לאחר סיום תהליכי הפילוח וגיבוש ההחלטה האסטרטגית בדבר הקהלים שאליהם יש לפנות, החברה תבחן מקרוב יותר את התנהגות הצרכן: אילו גורמים משפיעים על קבלת ההחלטות שלו, כיצד הוא מחליט לקנות ועוד.
להלן מספר דוגמאות כיצד נראית מפה תפיסתית ומספר פרמטרים שבאמצעותם נבנתה.